Дұрыс тамақтану: ұзақ өмір сүрудің негізі

Жақында жүргізілген зерттеулер дененің оңтайлы жұмысын және ұзақ белсенді өмірді қамтамасыз ету үшін витаминдерге, минералдарға және басқа қоректік заттарға бай теңдестірілген диетаның маңыздылығын көрсетеді.
Дұрыс тамақтану: ұзақ өмір сүрудің негізі

Денсаулықты сақтауда және әртүрлі аурулардың алдын алуда дұрыс тамақтанудың маңыздылығын ғылыми зерттеулер жалғастыруда. Сарапшылар адамдарға тағамды неғұрлым саналы таңдауға көмектесетін бірнеше негізгі аспектілерді атап көрсетеді:

1. Макронутриент балансы: диетаңызға ақуыздың, көмірсулардың және пайдалы майлардың жеткілікті мөлшерін қосу энергия тепе-теңдігін және дененің оңтайлы жұмысын сақтауға көмектеседі.

2. Азық-түліктің әртүрлілігі: Жемістерге, көкөністерге, дәндерге, жаңғақтар мен тұқымдарға бай диета денені жасушаларды зақымданудан қорғау және иммундық жүйені қолдау үшін қажет витаминдер, минералдар және антиоксиданттармен қамтамасыз етеді.

3. Өңделген тағамдарды азайту маңыздылығы: қант, тұз және транс майлары жоғары тағамдарды тұтынуды азайту семіздік, қант диабеті және жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін азайтуға көмектеседі.

4. Ақылға қонымды порциялармен тамақтану: Ақылға қонымды бөліктерді жеу дұрыс салмақты сақтауға және артық тамақтанудың алдын алуға көмектеседі.

Сарапшылар адамдарды азық-түлікті таңдауға және диетаны қалыптастыруға саналы көзқараспен қарауға шақырады, бұл физикалық денсаулықты жақсартып қана қоймай, жалпы өмір сапасын жақсартады. Осы тамақтану принциптерін күнделікті өміріңізге енгізу ұзақ мерзімді әл-ауқат пен тұрақты денсаулыққа маңызды қадам болуы мүмкін.

Денсаулықты сақтау үшін диетаға енгізу ұсынылатын пайдалы тағамдардың тізімін ұсынамыз:

1. Жемістер мен жидектер: алма, алмұрт, апельсин, жидектер (құлпынай, көкжидек, таңқурай және т.б.) – витаминдерге, минералдарға және антиоксиданттарға бай.

2. Көкөністер: жапырақты көк шөптер (шпинат, қырыққабат), қызанақ, брокколи, гүлді қырыққабат, сәбіз витаминдердің, минералдардың және талшықтардың көзі болып табылады.

3. Жарма және дәнді дақылдар: Сұлы жармасы, квиноа, қоңыр күріш, тұтас дәнді нан – құрамында талшық, ақуыз және күрделі көмірсулар бар.

4. Ақуыз өнімдері: терісі жоқ тауық еті, күркетауық, балық (лосось, сардина), жұмыртқа, тофу жоғары сапалы ақуыздың көзі болып табылады.

5. Жаңғақтар мен тұқымдар: бадам, грек жаңғағы, чиа және зығыр тұқымдары пайдалы майларға, витаминдерге және минералдарға бай.

6. Сүт өнімдері: Майы аз йогурт, сүзбе, сүт кальций мен ақуыздың көзі болып табылады.

7. Жасыл және шөптер: ақжелкен, насыбайгүл, кинза – витаминдер мен антиоксиданттарға бай.

8. Тағамдық қоспалар: Сарымсақ, имбирь, куркума – бактерияға қарсы және қабынуға қарсы қасиеттерге ие.

Бұл тағамдар денсаулық пен жалпы әл-ауқатқа ықпал етіп қана қоймайды, сонымен қатар жүрек-тамыр аурулары, қант диабеті және семіздік сияқты әртүрлі аурулардың қаупін азайтады.

Соңғы жаңалықтар

Барлық жаңалықтар

Талдау нәтижелерін алу/Получить результаты анализов

Мекен-жайы/Адрес

Казахстан, г.Астана, пр. Абылай хана 42

Почта

national_clinic@nnmc.kz

Публичный договор

Науқастарға/Пациентам